Na belspelletjes ook tv-sms op korrel

Na het verdwijnen van de belspelletjes van televisie komen ook de sms-spelletjes onder vuur te liggen. De grote bestrijder van de belspelletjes, SP-Kamerlid Jan de Wit, zegt ook het sms-en rond tv-programma’s aan te willen pakken. ,,Als het in een uitzending gaat om het winnen van een geldbedrag of een auto, gaat het in feite om een kansspel, ook al omdat de vragen zo simpel zijn. En ik vind dat dat zou niet moeten kunnen,’’ stelt De Wit.

Zaterdagnacht – dus van zaterdag op zondag – was het voorlopig laatste belspelletje op televisie te zien, nadat SBS op verzoek van justitie besloot er mee te stoppen. Eerder deden de zenders van RTL hetzelfde. Justitie onderzoekt momenteel de gang van zaken rond de spelletjes.

De Wit vindt dat omroepen blijven proberen ‘de kijker geld uit de zak te kloppen’.

,,Er worden altijd weer nieuwe dingen bedacht. Soms stellen kijkers op verzoek van een programma een vraag per sms, en dan moet je zes of zeven keer sms-en voordat je fatsoenlijk antwoord krijgt, en iedere keer betalen. Of je krijgt een serie dure sms-jes terug. Als dat niet duidelijk wordt gesteld, is het ook niet in de haak.’’

Het stemmen op kandidaten voor bijvoorbeeld Idols of Sterren dansen op het ijs wil De Wit overigens niet aanpakken.

Volgens SBS-woordvoerder Eric Dekker is er vooralsnog geen sprake van dat er ook gestopt zal worden met andere zaken dan alleen de belspelletjes. ,,Ons besluit geldt alleen call tv. Het justitieel onderzoek gaat ook alleen daarover, tegen andere dingen zien wij geen bezwaren.’’

Tijdens het voetbalduel Nederland-Luxemburg hoefden kijkers zaterdag niet eens een vraag te beantwoorden. Ze konden gewoon sms-en om een reis naar Brazilië of 1250 euro cash te verdienen.

Plaats een reactie