Vakbond wil onderzoek veiligheid spoor

Uitgegeven op zondag 18 november 2007 om 16:26:23

Er moet een parlementaire enquête komen naar de ontwikkeling van de veiligheid op het spoor in de afgelopen jaren. Dat stelt FNV Bondgenoten. De vakbond meldt zondag geschokt te zijn door het bericht dat 1800 van de zesduizend wissels in het spoornet niet voldoen aan de veiligheidseisen van beheerder ProRail.

Bestuurder Roel Berghuis van FNV Bondgenoten wijst erop dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) hier niets van wist. “Wat moeten reizigers en treinpersoneel hiervan denken?” Berghuis stelt dat de IVW de veiligheid van het spoor niet genoeg toetst. Daarom moet volgens Berghuis een werkgroep worden opgericht. Die zou als een soort waakhond de boel in de gaten moeten houden. “Het laatste wat we willen, zijn rampen op het spoor.”

ProRail bevestigde zaterdag een bericht van NRC Handelsblad dat een deel van de wissels niet voldoet aan de veiligheidseisen. Geen enkele wissel zou vallen in de categorie die niet meer mag worden gebruikt. In 2005 begon de spoorbeheerder met het herstellen van wissels die niet goed zijn onderhouden. Alle wissels zouden volgend jaar hersteld zijn.

Plaats een reactie